Εδώ θα προσπαθήσω να αναλύσω κάποια βασικά βήματα...μίας επιτυχήμενης λύσης.
1.Το προϊόν χωρίζεται σε 2 κατηγορίες.Enterprise έκδοση και Standar edition.
Εκτός από τα λιγότερα services που παρέχει η Oracle ,το πιο σημαντικό είναι η βάση που έχει στη διάθεση του να διαχειριστεί ο Developer.H standar έκδοση , (η βάση) δεν υποστηρίζει partitions,materialized views.Δύο πραγματα πάρα πολύ σημαντικά για τη δημιουργία ενός σωστού και γρήγορου star σχήματος.Επίσης στην απλή έκδοση δίνεται από την Oracle ιδιαίτερα μικρός αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος κρίνεται ανεπαρκής λόγω κυρίως των aggregate πινάκων -αναγκαία λύση για θέματα performance-
2.Πρέπει να γίνει σωστή ανάλυση των ascii αρχείων που φορτώνονται στη βάση και γενικά του όλου έργου.
Πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα,
Κάθε πότε γίνεται η ανανέωση , Τι είδους δεδομένα έχει (για ποιες χρονικές περιόδους αναφέρονται) , πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας ,Πως θα διαμορφώσουμε το σχήμα , πόσους aggregates πίνακες θα φτιαχτούν , Πόσοι indexes θα δημιουργηθούν, Να κρατάμε ιστορικότητα των δεδομένων ...και άλλα...
3.Να φτιαχτεί σωστά το μοντέλο στο Administrator κομμάτι.Σωστά δικαίωματα χρηστών, σωστό logging , ικανές λογικές διαστάσεις και σωστά data sourses .
4.To πιο δύσκολο,γιατί εμπλέκονται πολλά άτομα(πελάτης - χρήστες που θα το χρησιμοποιούν)είναι το κομμάτι το reports.Πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια γιατί είναι η ανατροφοδότητση γία όλα τα προηγούμενα βήματα.
Είναι και άλλα πολλά...αλλά έγινε μία μικρή εισαγωγή.
Καλησπέρα , θέλω να ρωτήσω το εξής:Ποια η διαφορά της δημιουργίας βάσης σε Mysql ή σε Oracle(Προτερήματα ελαττώματα της Oracle)Επίσης θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει έτοιμη βάση σε Oracle για online (ecommrce) αγορές δηλ αν υπάρχει πλατφόρμα σχεδιασμένη με Oracle.Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και είναι λίγο εκτός θέματος με το blog,ελπίζω να σε βοηθήσω όσο μπορώ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι 2 βάσεις που αναφέρεις δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους , απευθύνονται σε άλλο αγοραστικό κοινό-λόγω licences - .
Είναι σε θέση να διαχειριστούν άλλο όγκο δεδομένων και πολλα άλλα.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει έτοιμη βάση από τη μεριά της Oracle , αλλά κατά τη γνώμη μου είσαι σε λάθος δρόμο.Ίσως κάποιες εταιρείες να έχουν δημιουργήσει κάποια services για e-commerce εφαρμογές , οι οποίες στη συνέχεια πραγματοποιούν μία προκαθορισμένη αναπαράσταση στην βάση.Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά.
Δες και εδώ,
http://www.princeton.edu/~rcurtis/ultradev/ecommdatabase.html
Αν δεν κάνω λάθος το άρθρο πιο πάνω αφορά την Oracle γιαυτό τον λόγω έθεσα εδώ την απορία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ποια κριτήρια κάποιος ζητά βάση δεδομένων με υποστήριξη Oracle ή Mysql?Την Mysql την ξέρω την δουλεύω αλλά από Oracle ΜΗΔΕΝ. Είπα μπας κ έχει ασχοληθεί ο συγγραφέας του Blog με Oracle να με διαφωτίσει.
Έλα,καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο blog είναι κυρίως για Bi Εφαρμογές(και πιο συγκρεκριμένα για το εργαλείο της Oracle , Bi Suite) βασισμένες σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων.
Δες από ότι καταλαβαίνω δεν δουλεύεις ακόμα,άρα λογικά είσαι φοιτητής.Συγχώρεσέ με αν κάνω λάθος.
Η Oracle είναι , κατά τη γνώμη μου , από τις πιο καλές σχεσιακές βάσεις δεδομένων.Λέγοντας καλή εννοώ τον όγκο δεδομένων που είναι ικανή να διαχειριστεί , την ταχύτητα προσπέλασης στα δεδομένα , τις δυνατότητες παραμετροποίησης και άλλα πολλά.
Δυστυχώς απευθύνεται μόνο σε πολύ μεγάλες εταιρείες.Η Enterprise Edition είναι σε θέση να φτάσει και τα 100.000 € .
Αν ο όγκος των δεδομένων είναι στα μερικές εκατοντάδες Gb ,τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις Mysql.Αν όμως εχεις μπροστά σου μία εφαρμογή(όπως σε μία Τράπεζα) που κάθε μέρα καταχωρούνται - επεξεργάζονται εκατομμύρια Gb , πίστεψέ με , η Mysql - η Oracle Java Berkeley Db και άλλες "παρόμοιες" βάσεις αν τελικά καταφέρουν να διαχειριστούν αυτόν τον τεράστιο όγκο , η ταχύτητα θα είναι στο 5-10% της Oracle.
Έχει δυνατότητες παραμετροποίησεις σχετικά με την ασφάλεια , το backup , τη διαχείριση των προσωρινών μη επιβεβαιωμένων (dirty data) δεδομένων και άλλα.
Ο τρόπος γραφής των queries είναι ίδιος.Αλλά έχει τη δυνατότητα γραφής functions - procedures - packages , μέσω της PL/ SQL .
Για να μην σε κουράζω άλλο με άλλες λεπτομέρειες,πες μου ακριβώς τι θες να μάθεις.
Τελειώνοντας, όλες οι βάσεις είναι καλές αρκεί να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για πιο λόγο προορίζονται .
Κατ αρχάς σ ευχαριστώ για τον χρόνο σου να απαντήσεις.2ον δεν είμαι φητητής και όπως λέω πιο πάνω την Mysqlτην ξέρω αλλά πρόσφατα κάποιος μου ζήτησε βάση για online πληρωμές , eshop με λίγα λόγια αλλά την βάση την ήθελε σε Oracle με την οποία όπως πάλι αναφέρω δεν έχω ασχοληθεί έψαχνα πληροφορίες από κάποιον που χει ασχοληθεί να δω τις διαφορές κ τα πλεονεκτήματα της και φυσικά γιατί κάποιος να ζητήσει βάση σε Oracle ενώ εδώ σχεδόν όλα παίζουν σε Mysql.Βασικά το αίτημα του τέθηκε για Oracle θέλοντας πιο φτηνό κόστος για την βάση του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα,δεν υπαρχει πρόβλημα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες,μπες στο site της Oracle να δεις τιμές.Η απλή έκδοση έχει αν θυμάμαι καλά κανά 5-10 χιλιαρικα.
Αλλά έχει σχεδόν το 1/3 των δυνατοτήτων της.Προφανώς κάπου άκουσε πως είναι καλή αν δει τα licences θα αλλάξει γνώμη.
Γνώμη μου είναι να πας προς sql-server που για κάποια δεκάδες Gb είναι free(x-press edition).Για τα licences της my-sql ξέρεις εσύ καλύτερα.
Συνήθως για τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται embedded βάσεις για πολύ γρήγορη συναλλαγή αλλά χρειάζεται και μια καλή οργανωμένη βάση(my-sql),όπου θα περνανε οι εγγραφές κάθε βράδυ.Όχι οτι η my-sql δεν θα κάνει τη δουλειά της.
Αν φτιαχτεί σωστά η βάση με κάποιο απλό Interface σε java ή dontnet όλα θα είναι οκ.
Όλα πάντα εξαρτώνται με το ποσό που είναι διατεθειμένος να δώσει ο πελάτης.
Άσχετο...ψάξε να δεις και πως λειτουργεί το εργαλείο που ασχολείται αυτό το blog.Oracle Bi Suite.Είναι ένα εργαλείο που συνδέεται με οποιαδήποτε βάση ή γενικά datasource (excel -cvs.. και παρουσιάζει ποιοτικά αποτελέσματα.Ελπίζω να σου έδωσα λίγη τροφή για αναζήτηση.
Τέλος,για μία τέτοια εφαρμογή δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσεις Oracle.Δεν πρόκειται να δεις τις δυνατότητες της σε ένα σχετικά μικρό περιβάλλον.Η νοοτροπία είναι ίδια, αλλά είναι σαν να αγοράσεις "porche" και να πηγαίνεις με 90 χλμ..
Οτιδήποτε θελήσεις είμαι εδώ.
Σ ευχαριστώ πολύ να σαι καλά .
ΑπάντησηΔιαγραφή